2018. 10. 01
Október a látás hónapja!

Szemünk világa egyik legféltettebb kincsünk, ennek megfelelően kell gondoskodnunk róla. Ahogyan a szemünk egyre nagyobb igénybevételnek van kitéve, például olvasás, írás, számítógép használata tanulás vagy munka esetén, esetleg szórakozás, televízió nézés, vagy akár iskolában a tábla és a vetítőgépek olvasása, mind inkább figyelni kell támogatására, ápolására. Ebbe a rendszeres szemtorna, a rendszeres szűrővizsgálatok és védőszemüvegek használata ugyanúgy beletartozik, mint szükség esetén a szemcseppek használata. Ám táplálkozásunkkal is sokat segíthetjük szemünk egészségét, ha olyan ételeket és vitaminokat fogyasztunk, melyek támogatják munkáját.

Kapcsolódó akciós termék:
 http://capsuland.hu/webshop.termek.4.lutein_forte_15mg_60x
 

Vitaminok és tápanyagok a jó látásért

A-vitamin és béta-karotin

Szemünk védelme érdekében az egyik legfontosabb vitamin az A-vitamin. Retinolnak is szokták nevezni, ugyanis a szem ideghártyájának (retina) a működéséhez elengedhetetlen. Az A-vitamin elsősorban táplálék formájában jut be szervezetünkbe, vagy az A-vitamin valamilyen előanyagaként. A legismertebb és legfontosabb előanyag a béta-karotin, mely két összekapcsolt A-vitamin molekulából áll, és a bélben alakul át A-vitaminná. Fontos antioxidáns hatása is van.

C-vitamin

A C-vitamin immunrendszerünk védelmében játszik kiemelt szerepet, ezáltal minden szervünk megfelelő működéséhez hozzájárul. Képes hatástalanítani a káros szabad gyököket, javítja a sejteket, és csökkenti a homályos látás, valamint az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát.

E-vitamin

A C-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns hatással rendelkezik, és képes hatástalanítani a szabad gyököket. Segít a szembetegségek megelőzésében.

Lutein és zeaxantin

Több kutatás is bebizonyította, hogy az antioxidáns tápanyagok közül a lutein és a zeaxantin is segíthet szemünk egészsége érdekében. E két színanyag, melyek a zöldségek és gyümölcsök színét adják, nagy mennyiségben megtalálhatók a szem retinájában. Felmérések szerint ezeknek az anyagoknak a magas vérszintje megvédheti a retinát a fény károsító hullámhosszú sugárzásától. Szervezetünkbe a táplálékkal jut be.

Ásványi anyagok

A jó látáshoz ásványi anyagokra is szükségünk van. A cink például segíti az A-vitamin hasznosulását, és csökkenti a szabad gyökök számát, valamint megvédhet a farkasvakságtól, makuladegenerációtól is. A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.

Forrás: www.hazipatika.com